Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Národ vodohospodářů - nejlíp kroutit stavidlem uměl Adam Bernau

Po bitvě  je každý generál, v těchto dnech pak hydrolog případně odborník na optimální řízení spřažených hladin. Osobně jsem o problému alespon četl, a proto bych rád odkázal čtenáře na literaturu, kde si o věci může udělat obrázek sám.  Jedno však prozradím již na začátku:  přehrada musí být v oblasti kde hrozí sucha vlastně většinu roku přeplněná a vypouštění se musí dělat razantní a včas pouze před povodní. 

Asi je čas zajít do technické knihovnyTV

Poutavá publikace Spolehlivost vodohospodářských děl (1) nebyla v roce 1993 doceněna. Sám jsem si ji koupil ve výprodeji a četl jsem pouze obecně popsanou spolehlivostní část. Nicméně každému kdo ji jen sběžně otevře na kapitolu o nakladání s vodou v přírodě, musí být jasné, že predikování hladiny je i v dnešní době počítačů spíše alchymie, než exaktní oblast. Množství konstant na nichž závisí kolik vody kraj pojme a kolik se seběhne do potoka je velký. Stejně zajímavá je i kapitola 11.2 o Optimalizaci míry ochrany před povodní, která definuje určení přínosů ochrany před povodní a jejich porovnání s vynaloženými náklady.  

Z pohledu dnešní debaty je však nejzajímavější kapitola o schopnosti přehrad filtrovat a zmírňovat špičkové průtoky pod kaskádou přehrad. Jestliže povoděň představuje vlastně jednotkový skok v průtoku řekou, tak přehrada svou určitou kapacitou ve zvýšení hladiny  vlastně určuje jak vysokou povodňovou vlnu je schopná přehrada vlastně vyhladit. Analogicky funguje vlastně domácí přepěťová ochrana s kapacitorem určité velikosti. Ale stejně jako při připojení spotřebiče do zásuvky je nakonec napětí na spotřebiči 230 V, tak i pod přehradou nakonec teče maximální průtok daný velikostí úhrnných srážek. 

Velikost Orlické přehrady je i s maximální kapacitou 1 miliarda metrů krychlových pro poslední povodeň překážkou na maximálně 3 dny, potom se naplní a povodeň se dere dál již silou netlumenou. Držet však kaskádu prázdnou však není řešení. Co když bude v létě pět mesíců sucho. Nebo dokonce rok jako na Slovensku? Jak potom budeme udržovat minimální průtok Vltavě? 

Jediné co je možné z pohledu řízení udělat je vyvinout algoritmus, který bude razantně regulovat hladiny ve spolupráci s prediktivním modelem od ČHMU. Takový algoritmus musí brát v úvahu aktuální stavy řek v celém povodí a tak to nemůže být předpis papírový, ale plán dynamicky generovaný na základě matematického vícerozměrného systému. Aparát k tomu je například v knize (3) o vícerozměrovém řízení. 

 

Navzdory znalosti Navier Stokesových rovnic (2) není možné zcela přesně předpovědět, kam až bude hladina sahat, protože průřez říčního koryta se prudce mění s dosaženou hladinou v místě řeky. Těžko se také matematicky reprezentují akumulační schopnosti krajiny a navíc i odpor proti vodě se v čase neustále mění s tím jak se mění podmínky dále po proudu a proto dnes nikdo neví kdy přesně odteče voda od Mělníka do Německa. Proto se povodňové zábrany musí dimenzovat na poslední známé zatopení + rezerva. Bohužel potřebná výška barier je tak po roce 2002 vysoká a cena za to také.

Proto je asi nutné přiložit ruku k dílu a začít stavět přirozené akumulační nádrže. Stát má možnost realizovat část prostřednictvím veřejně prospěšných prací.  Další možnost je podpora soukromých retenčních nádrží, například na zasněžování, které také zvyšují schopnost zadržet vodu a to zejména do horách.

 

 

(1) Ladislav Votruba a kolektiv: Spolehlivost vodohospodářských děl http://aleph.techlib.cz/F/FXAVP76JGINMQV1RYY7S4U3BFJQKHK2F1YLKTMTYTR4Y8JUVYY-01535?func=full-set-set&set_number=777955&set_entry=000001&format=999

 

(2) Dorazin P. : Navier Stokes Equation  characteristics of flows and exact solution

http://books.google.cz/books?id=9SHzrFhVO30C&printsec=frontcover&dq=Navier+stokes&hl=cs&sa=X&ei=K_qxUa6CCdOFhQf934G4Cg&ved=0CDsQ6AEwAQ

(3) Vladimír Kučera: Algebraická teorie diskrétního lineárního řízení

http://aleph.techlib.cz/F/FXAVP76JGINMQV1RYY7S4U3BFJQKHK2F1YLKTMTYTR4Y8JUVYY-00750?func=full-set-set&set_number=778212&set_entry=000008&format=999

 

(4) CHMU: typické měsíční úhrny srážek

http://portal.chmi.cz/portal/dt?action=content&provider=JSPTabContainer&menu=JSPTabContainer/P4_Historicka_data/P4_1_Pocasi/P4_1_5_Uzemni_srazky&nc=1&portal_lang=cs#PP_Uzemni_srazky

Autor: Tomas Vitek | pátek 7.6.2013 18:32 | karma článku: 15,11 | přečteno: 834x
  • Další články autora

Tomas Vitek

Slibují modré z nebe a máslo za hubičku

jen když je povznesem vzhůru jak holubičku. V minulosti jako vějička stačilo slíbit slevu 30 korun u lékaře. I letos to překvapivě někdo zkusil navzdory tomu, že se již neplatí. Klíč v vítězství asi leží jinde. 

11.10.2017 v 12:10 | Karma: 9,29 | Přečteno: 312x | Diskuse| Politika

Tomas Vitek

Možnost pracovat v EU nahradí i pomazánkové máslo

Před volbami do Evropského parlamentu sílí v celé Evropě hlasy za omezení svobody pohybu. Španělé a Francouzi chtějí zamezit přílivu z jihu. Angličani s Čechy pro změnu z východu. Někteří tak definovali nežádoucí skupinu směrově. Němci a Švýcaři dokázali abstrahovat a definovali nežádoucí skupinu nerovností a to podle příjmů při přicestování. Stojí totiž pouze o práceschopné zaměstnance ať přijdou odkudkoli.

23.5.2014 v 8:03 | Karma: 10,63 | Přečteno: 456x | Diskuse| Ekonomika

Tomas Vitek

Výkonové mýtné - Kladivo na Pendlery

Mýtný systém v současné podobě nereguluje nákladní dopravu zkrz Českou Republiku. Vybrané peníze navíc jdou od dopravců ve větší části provozovateli mýtného systému. Nyní lobisté opět přichází s nápadem zavést mýto pro osobní auta. Chceme tak zdecimovat i poslední mohykány, kteří jsou ochotní za prací dojíždět?

4.2.2014 v 21:42 | Karma: 21,47 | Přečteno: 1122x | Diskuse| Ekonomika

Tomas Vitek

Čína před branami - dnes koupila obilnici Evropy - bude hlad?

Čína kupuje půdu na Ukrajině, aby zajistila potraviny pro obyvatele. Čtverec o hraně 170 km bude skutečně pěknou předzahrádkou. Vlatně je to vícě než polovina všech polí v České republice a navíc vlastně hned u sousedů. Stane se potravinová soběstačnost tématem voleb?

23.9.2013 v 19:08 | Karma: 22,52 | Přečteno: 1250x | Diskuse| Ekonomika

Tomas Vitek

Čekání na BlackOuta

„Tak a je to tu zas“ zakleje kolega a vrhá se k oknu“ vypadlo to zjevně v celý budově!“ . Výpadek elektrického proudu byl v Praze do nedávna pouze ojedinělou událostí. Teď proud vypadl již podruhé v krátké době během všedního dne. Pravda, minule bylo teplo, klimatizace jela naplno a třeba vypadl jistič. Dnes možná zas někde zapršelo nad solárním parkem a konveční zdroje neudrželi balance.

28.8.2013 v 10:49 | Karma: 22,04 | Přečteno: 1300x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Bývalý ředitel finančního úřadu kryl úniky a bral „dárky“, dostal podmínku

24. dubna 2024  15:01,  aktualizováno  16:48

Bývalý ředitel brněnského finančního úřadu Miroslav Kuba si už třikrát vyslechl podmíněný trest za...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28,  aktualizováno  16:44

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  16:13

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Vláda je pro preventivní zadržení zbraně. Podezřelé nákupy se mají hlásit

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  16:10

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1153x

Seznam rubrik