Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Místní rozvoj: podpora lyžařů jen tam kde je sníh

Evropské peníze pro rozvoj infrastruktury v lyžařských areálech umožnily v posledních letech vznik nebo rekonstrukce mnoha areálů. Ne vždy smysluplně. Dnes v televizi prezentovaný názor, že EU peníze představují nefér podmínky k podnikání vychylující konkurenci a měly by být zastaveny a přetaveny ve stavbu silnic, je však také lichý. Spíše než to, by měla být každá dotace vyhodnocena ex post z jiného pohledu. Jak? 

Rokytnice je od Harrachova 3 km lanovkou nebo 13 km autemTV

Dotace na novou lanovku nebo sjezdovku umožnila rozvoj mnoha nových areálů sjezdového lyžování u nás. Z mnoha podpořených bych rád zmínil například Kouty nad Desnou, Dolní Moravu, Lipno nad Vltavou nebo například Javorník u Liberce a Zlaté hory v Jeseníkách nebo Monínec. 

Zdánlivě v těchto projektech není na papíře moc rozdíl. Všechny projekty v žádosti o dotaci dodaly pozitivní posudky všech aspektů stavby, získaly podporu místních samospráv, následně i dotaci a byly úspěšně realizovány. Od stolu žádný rozdíl.

Rozdíl je však ve  způsobu, kterým jejich realizace ovlivnila české občany, kteří v těch místech mají hotely a restaurace. Správný projekt pro turistický ruch by měl nejen umožnit příjemci dotace realizaci ziskového, udržitelného podniku, ale také generovat další místa kolem. V případě lyžařských areálů existuje jednoznačná metrika jak se měří úspěch střediska. Není to počet prodaných skipasů, ale počet nocí, které lidé stráví v obcích, které jsou v blízkosti tohoto místa. 

Jak by se tedy měla vyhodnotit úspěšnost evropské invetice? 

Příjemce by měl po dobudování projektu prokázat jaký měl jeho projekt přínos k regionu  a pokud by například nezastavil propad návštěvnosti, tak by měl část dotace vrátit. Tím by se eliminovaly projekty, které kopírují nápady podnikatelů v okolí, ale zůstaly by pouze ty, které synergicky působí. 

Druhý nešvar, který by se tím odboural  jsou účelové dotace do míst, kde vlastně nikdy žádný sníh není. To je případ areálů na zelené louce - doslova - tam kde po sněhu a horách není ani památky většinu zim. Největší podporu by tak měla dostat místa, kde nová lanovka umožní atraktivní lyžování na několik dnů po většinu zimy. Domnívám se, že velký projekt v horních, nad 850 m.n.m. umístěných, partiích  Jeseníků, Králického Sněžníku, Šumavy nebo Krušných hor by měl být vždy podpořen.

V případě Krkonoš, kde je vysoká hustota konkurenčních projektů platí stejná věc.  Tam by se navíc vedle ekonomického přínosu a měly hodnotit také benefity plynoucí z odbourání zbytečného cestování autem během dovolené. Tím by se umožnila podpora propojení areálů lanovkou. Například mezi Rokytnicí a Harrachovem ,Beneckem a Herlíkovicemi nebo Černou horou, Černým Dolem a Pecí pod Sněžkou je fluktuace rekreantů veliká, přitom snadno odbouratelná jednou, dvěma lanovkami. Výpočet úspořených autokilometrů by tak měl být také zásadním faktorem pro ochranu prostředí. 

Howgh, domluvil jsem :)

Autor: Tomas Vitek | pondělí 18.2.2013 19:48 | karma článku: 6,12 | přečteno: 390x
  • Další články autora

Tomas Vitek

Slibují modré z nebe a máslo za hubičku

jen když je povznesem vzhůru jak holubičku. V minulosti jako vějička stačilo slíbit slevu 30 korun u lékaře. I letos to překvapivě někdo zkusil navzdory tomu, že se již neplatí. Klíč v vítězství asi leží jinde. 

11.10.2017 v 12:10 | Karma: 9,29 | Přečteno: 312x | Diskuse| Politika

Tomas Vitek

Možnost pracovat v EU nahradí i pomazánkové máslo

Před volbami do Evropského parlamentu sílí v celé Evropě hlasy za omezení svobody pohybu. Španělé a Francouzi chtějí zamezit přílivu z jihu. Angličani s Čechy pro změnu z východu. Někteří tak definovali nežádoucí skupinu směrově. Němci a Švýcaři dokázali abstrahovat a definovali nežádoucí skupinu nerovností a to podle příjmů při přicestování. Stojí totiž pouze o práceschopné zaměstnance ať přijdou odkudkoli.

23.5.2014 v 8:03 | Karma: 10,63 | Přečteno: 456x | Diskuse| Ekonomika

Tomas Vitek

Výkonové mýtné - Kladivo na Pendlery

Mýtný systém v současné podobě nereguluje nákladní dopravu zkrz Českou Republiku. Vybrané peníze navíc jdou od dopravců ve větší části provozovateli mýtného systému. Nyní lobisté opět přichází s nápadem zavést mýto pro osobní auta. Chceme tak zdecimovat i poslední mohykány, kteří jsou ochotní za prací dojíždět?

4.2.2014 v 21:42 | Karma: 21,47 | Přečteno: 1122x | Diskuse| Ekonomika

Tomas Vitek

Čína před branami - dnes koupila obilnici Evropy - bude hlad?

Čína kupuje půdu na Ukrajině, aby zajistila potraviny pro obyvatele. Čtverec o hraně 170 km bude skutečně pěknou předzahrádkou. Vlatně je to vícě než polovina všech polí v České republice a navíc vlastně hned u sousedů. Stane se potravinová soběstačnost tématem voleb?

23.9.2013 v 19:08 | Karma: 22,52 | Přečteno: 1250x | Diskuse| Ekonomika

Tomas Vitek

Čekání na BlackOuta

„Tak a je to tu zas“ zakleje kolega a vrhá se k oknu“ vypadlo to zjevně v celý budově!“ . Výpadek elektrického proudu byl v Praze do nedávna pouze ojedinělou událostí. Teď proud vypadl již podruhé v krátké době během všedního dne. Pravda, minule bylo teplo, klimatizace jela naplno a třeba vypadl jistič. Dnes možná zas někde zapršelo nad solárním parkem a konveční zdroje neudrželi balance.

28.8.2013 v 10:49 | Karma: 22,04 | Přečteno: 1300x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1153x

Seznam rubrik